Verden forandrer seg hele tiden – det gjelder også den elektroniske verden. Før gikk vi halve dagen og ventet på at dagens avise skulle komme i postkassen for å sjekke om det hadde skjedd noe rundt omkring i verden. Nå «fisker» vi bare opp en smart telefon eller et nettbrett for å sjekke dagens aviser.

Salget av gammeldagse ting som bøker, magasiner og tidsskrifter og ikke minst aviser bare minker i omfang. Men jeg tror alle disse enhetene vil bestå også i fremtiden uansett hvor langt utviklingen vil gå – hva vet jeg?

2010

Lesebrett eller nettbrett hadde vært på markedet en stund, men fikk en ny «push» når Apple lanserte sin iPad tidlig i 2010. Kvaliteten på slike brett hadde ikke vært all verden frem til nå, men med Apple sin lansering så måtte alle leverandører skjerpe seg og kvaliteten steg på alle varianter så å si. Mange var veldig begeistret for dette nettbrettet.

Problemet

Aviser og massemedia mister ikke kunder – kundene bare bytter måte å lese deres produkter på. Det er ikke lenger papirutgaven som er det store. Nå bare finner man frem en smarttelefon eller et nettbrett og leser hva man ønsker å lese nøyaktig når det passer en selv. Tidligere var det utgivelser og leveringer man måtte vente på – mye av det er visket bort nå med at alt er tilgjengelig online.

Men, selv om alt av papirlesestoff minker i omfang, så har jeg liten tro på at det vil bli helt bort på lang tid enda. Det er enda de som sverger til å lese både lokalavisen og den siste nye boken av sin favorittforfatter på gamle måten – altså analogt. Kanskje noe mest for den noe eldre generasjon, men det finnes de blant de yngre også som enda leser saker og ting analogt.

Det finnes mange «lesehester» i Norges land, og stadig flere av både dem og andre leser nå mer og mer tekst elektronisk. Vi leser ikke noe mindre i dag enn tidligere, vi leser det bare på en annen måte eller annen plass. Problemet er vel kanskje mest for de som produserer papirprodukter enda i dag – hva skal de finne på for å få Norges befolkning (gjelder og andre land selvfølgelig) til å fortsette å lese deres papirutgaver?

Det er da fortsatt noe spesielt å sette seg til rette i en god sofakrok med en bok og lese eller hva? Kanskje på en sen høst eller vinterkveld med fyr på peisen osv….

Boken

Amazon Kindle er vel det produktet som er årsaken til hoved økning og kanskje hoved starten på publisering av elektroniske bøker, magasiner og tidsskrifter. Om ikke de har hovedskylden, så var de i hvert fall godt medvirkende da de første gang lanserte sitt produkt for å lese elektronisk/online. Men det finnes også flere leverandører av slikt utstyr i dag.

Markedet for slike produkter økte raskt til et nivå, men stabiliserte seg der og har siden den gangen ikke økt veldig mye. Dette viser at den analoge boken fortsatt har livets rett i årene som kommer også – selv om det er i noe mer begrenset opplag enn hva det var.

En fordel bøker og skrevne analoge ting har og vil alltid være alene om i hvert fall. De går aldri tomme for strøm og du kan lese de på alle steder i verden uten å være avhengig av strøm eller noen form for elektronikk.

© 2020 Dark Realm