Det å utvikle app’er har blitt big business i verden de senere årene. I tempo med utviklingen av nye telefoner så har det også kommet eksplosive andre markeder. Både utstyr til telefoner som alle mulige bling bling saker. Og app’er for å skaffe seg informasjoner og underholde seg selv mest mulig via telefonen. De kjemper meget hardt på dette markedet for å tilkjempe seg kunder som tidligere kanskje har brukt både pc og andre medier for dette.

Hva er en App

En mobil applikasjon software eller en mobil app er en software applikasjon som er designet for å kunne brukes på en mobil telefon eller et nettbrett. Det er mange applikasjoner installert både på telefoner og nettbrett når man kjøper nye slike i dag. Dette fordi de store firmaene har utviklet sine app’er og har avtaler om at de skal installeres på slikt og slikt for å få de ut på markedet – dette igjen er med på å holde priser på telefoner og nettbrett så lave som mulig. Eller også kanskje øke inntjeningen til de som gjøre slike avtaler selvfølgelig.

Det finnes så utallig mange app’er i dag at det er nesten umulig å unngå dem. På høsten 2016 har jeg lest at det var over 2,4 millioner app’er tilgjengelig ute på markedet. Alle disse har kommet siden markedets først app ble tilgjengelig i 2008.

I starten var det typisk at de som eide telefon merkene og computer merkene hadde sine egne butikker som ga bort og solgt slike app’er. Apple App Store, Google Play, Windows Phone Store og BlackBerry App World var de fire største og mest kjente.

I dag får man app’er som kan samkjøres både på mobil telefonen, nettbrettet og datamaskinen din. Brukbare programmer som tilbys både til mobil og datamaskiner i dag er blant annet google docs, skype og facebook. Vi ser også at spillverden begynner å se verdien av at forskjellige selskaper som CartoonNetwork og PokerStarsCasino tilbyr spill tilgjengelig på mobile plattformer.

Da omfanget av mobiler bare vokser, mens antallet datamaskiner har enten stagnert eller minket som plattform.

Hvilken type app

Hvilken type app

Personlig har jeg ingen oversikt over alle app’ene som er tilgjengelige ute i verden, men det er utrolig mange. Jeg har noen få app’er på min telefon og på min data maskin, men det er ikke engang en promille av de som finnes på markedet.

De to største

De to størsteGoogle Play (tidligere kjent som Android Market) er en internasjonal online Software butikk utviklet av Google for Android markedet. De åpnet sent på året i 2008 og etter nesten 5 år på markedet passerte de 50 milliarder nedlastninger på sommeren 2013. Da var det over 1 million applikasjoner tilgjengelig på markedet. Og i september 2016 hadde dette tallet økt til 2,4 millioner. Google sin butikk alene genererte en omsetning på over 6 milliarder US Dollar i 2015.

Den andre store er Apple’s App butikk Apple’s App store for iOS og ble åpnet sommeren 2008. Og allerede i januar 2011 kunne de rapportere om at det var foretatt mer enn 10 milliarder nedlastninger via deres online butikk.

Utviklingen for disse butikkene har vært meget eksplosiv. Den aller første online butikken ble presentert for Steve Jobs allerede i 1993, men det ble ikke til noen app butikk før i 2008. Så allerede i 2011 hadde de over 425 000 app’er tilgjengelige for nedlastning på sin plattform. Året senere kunne Apple CEO Tim Cook opplyse at det når var over 650 000 app’er der ute og at de var lastet ned allerede over 30 milliarder ganger.

Sett med litt nøytral øyne så er det veldig mange «zombie» app’er der ute. To tredjedeler av app’ene som er tilgjengelige blir sjelden eller aldri lastet ned og enda sjeldnere installert av brukere. Disse tallene var det BBC som kom med via tracking service Adeven.

Dagens ungdom

Hvor mange app’er er normal å ha på sin telefon i dag? Kjøper du app’er eller lester du bare ned gratis app’er?  Personlig laster jeg kun ned gratis app’er i hvert fall. Det finnes jo så mange der ute og så utrolig viktig er ikke dette for meg. Men det er mange kjekke som man kan ha nytte av en eller annen gang. Jeg har f.eks. et par radio app’er, værmeldigs app, musikk app, valuta app, poker app og ja det er flere enn dette. Nå måtte jeg faktisk sjekke – jeg hadde 43 app’er installert på min mobile telefon. Og jeg tror jeg bare har et minimum i forhold til mange andre. Og jeg klarte selvfølgelig ikke å la være å sjekke dette nå så jeg ringte et par kompiser for å sjekke hvor mange app’er de hadde installert på sin telefon. Og samtidig spurte jeg om de gadd å fortelle meg hvilke app’er de brukte mest.

Kompis 1 svarte at han hadde 57 app’er installert på sin telefon. Han sa at antallet var ganske lavt nå for det var ikke så lenge siden han hadde byttet telefon. Av de han brukte mest svarte han værmelding, valuta, radio og poker. Han lo litt etter den siste app’en, men sa at han bare spilte med «lekepenger»

Kompis 2 svarte at han hadde 83 app’er installert, men brukte ikke mange av dem lenger. Hans datter hadde hatt hans telefon lenge og det var hun som hadde installert mesteparten av dem. Han benyttet kun et par app’er til å lese nyheter og en om værmeldingen. Resten ble veldig tilfeldig brukt, men det var en del spill app’er og en del chatte app’er svarte han.

© 2020 Dark Realm