Bauhaus var et band som ble stiftet i England helt på slutten av 70 tallet i Northampton. Navnet spiller på kunst- og håndverksbevegelsen Bauhaus, og het tidlig i karrieren Bauhaus 1919 (da skolen ble startet). Bandnavnets logo var også svært lik den som forbindes med Bauhaus-skolen. Bauhaus har hatt flere album som bindes inn til Goth bevegelsen, selv om bandet selv fornekter all sammenheng med Goth-rock genren. Bortsett fra å ha vært bandet som startet genren.

Historie

Bauhaus sin musikkstil var fra begynnelsen av dyster og mørk postpunk. Og de anses for å være det første ekte goth-bandet. Bauhaus’ flørt med nettopp gotisk litteratur kom frem på deres debutsingel Bela Lugosi’s Dead fra 1979. Sangen er lang og har en drivende bass og enkel trommerytme. Men de 9 minuttene sangen varte skulle bli på mange måter epokegjørende for goth-rock. Det at sangen høyst sannsynlig er parodisk forandret ikke dens status.

Den populære og respekterte radio DJ’en John Peel tok sangen inn på BBC og spilte den. Da kom også forslaget om å lage en BBC session. Dette ble også smått om sen til deres debutalbum «In The Flat Field». Dette ble et svært populært album på independent-listen, og klatret helt opp til 72.-plass på pop-listen. Mange regner nettopp dette albumet som starten på Goth-Rock genren. Albumet hadde stor innflytelse på mange musikere og da især de som hadde noen med goth generasjonen å gjøre.

Bauhaus’ suksess ble for stor for 4AD, og i stedet ble de flyttet opp til Beggars Banquet Records, der de ga ut de tre påfølgende albumene. Bauhaus hadde moderat suksess med de nye platene, og de fikk flere singler på topp 100-listen, som Kick in the eye (nr. 59), The Passion of lovers (56) og Spirit (42). På tross av at dette var den beste plasseringen, var det en skuffelse, fordi bandet hadde fått dette som en satsningssang. Imidlertid fikk Bauhaus en stor hit med sin cover av Ziggy Stardust av David Bowie. Denne sangen var, i motsetning til tidligere låter, svært positiv og over-the-top glamorøs, enda mer enn originalen. Etter hvert ble mye fokus på Peter Murphy, og de andre medlemmene mislikte dette. Det ble etter hvert bestemt at bandet skulle oppløses i 1983.

Nytt band

De tre andre medlemmene Kevin Haskins på trommer, David Jay på bass og Daniel Ash på gitar lagde bandet Love and Rockets, som var en mer alternativ rock/pop-orientert utgave av bandet. Mellom Bauhaus og Love and Rockets hadde David J. holdt på med sideprosjektet Tones on Tail, som gled over i Love and Rockets etter at Bauhaus ble splittet opp. Murphy hadde en svært kort karriere med bandet Dali’s Car, som lagde et album før de splittet opp. Deretter var Peter Murphy soloartist.

Bandet gjorde et kort comeback i 1998, og deretter en treårstur i 2005-2008. Bandet ga ut sitt første album siden 1983, «Go away white», i 2008, og deretter var det ugjenkallelig slutt.

Nytt band bilda via Flickr

Nytt band bilda via Flickr

Sjanger

Bauhaus startet også en lang tradisjon blant goth-rock band å nekte enhver sammenheng med genren, i deres tilfelle bortsett fra å ha startet den. Dette har blant andre Sisters of Mercy også gjort. Bauhaus har selv omtalt seg som «dark glam», uten videre å utdype forskjellen mellom de to genrene.

 

© 2020 Dark Realm