Ungdom i dataverden har det ikke bare enkelt. Og å følge utviklingen etter hvert som den galopperer av gårde er heller ikke enkelt – for ikke å si umulig. La meg forsøke å fordype meg litt i de programmene som har vært på markedet de siste årene som kan benyttes til chatting. I dag har vi noen få megastore programmer og en hel haug mindre varianter selvfølgelig. Så har det vel til dels vært opp igjennom alle årene, selv om det har variert noe om hvem som er ledende!

La meg først skrive litt om hva jeg selv har vært med på opp gjennom årene – som også begynner å bli noen år online.
Jeg husker bakover programmer som ICQ, mIRC, MSN, Yahoo messenger, Windows Live – ja det er mange. Pluss alle forumene som man også var innom for å snakke med sine venner da.

Direkte meldinger

Instant Messaging (IM) eller på godt norsk lynmeldinger, er for mange den foretrukne måten å kommunisere elektronisk. Det å hele tiden kunne se hvilke kontakter som er tilgjengelig, sende filer direkte og få umiddelbar respons på skrevne samtaler er fine greier. Og på veldig mange av dagens chatteprogrammer med direktemeldinger så kan man også åpne for video samtaler nå. Det vil si at man kan se den man snakker med direkte.

mIRC

Jeg har gjennom flere år brukt mange timer på mIRC eller Microsoft Internet relay chat program som er det fulle navnet på programmet. Utgiveren og utvikleren av programmet heter Khaled Mardam-Bey. Det finnes i mange klienter og har utviklet seg stort i løpet av de 20 årene det har eksistert. Første program kom i 1995. Programmet eksisterer fortsatt i dag og mIRC er kanskje den aller mest kjente IRC klienten som finnes.
I dag får man en gratis evalueringsperiode på 30 dager, før man må betale for å fortsette å benytte programmet.

mIRC via Flickr

mIRC via Flickr

ICQ

ICQ er et ordspill for «I Seek You» og var meget populær siste halvdelen av 90 tallet. Programmet kom også i 1995 og ble utgitt av selskapet Mirabilis. ICQ var en av de aller første direktemeldingstjenestene og ble umåtelig populære. I 1998 ble Mirabilis og ICQ oppkjøpt av den amerikanske internettilbyderen AOL. Etter dette har ICQ vært kompatibel med AIM.

ICQ via Wiki

ICQ via Wiki

I dag

Det var to av de tidligere og store prateprogrammene i de to forrige avsnittene. I dag bruker jeg stort sett Skype og Messenger. Messenger enten som eget program eller infiltrert i Facebook.
Men det er utrolig mange programmer som har vært og er på markedet i dag.
Og i tillegg så har det opp gjennom disse cirka 20 årene vært mange varianter av forumer hvor man også kunne koble seg opp og prate direkte med andre mennesker privat.
Bare for kuriositetens skyld så gjorde jeg et google søk med teksten «IM chat» i søkefeltet. Du kan jo gjette hvor mange svar som kom opp. He he he – joda 82 800 000 svar. Nå er selvfølgelig ikke dette antallet forskjellige programmer på markedet, men det sier jo litt om hvor mye som er på markedet både av programmer og omtale av programmer osv når man får et slikt resultat når man søker!

© 2020 Dark Realm