På tross av at goth rock ofte er veldig enkelt musikalsk, især tidlig goth rock, har flere mer eksperimentelle band blitt populære i goth-miljøet. Gothic Rock eller Goth rock eller bare Goth er en av undersjangerene til alternativ rock. Musikkstilen regnes som en utvikling av Post-punk og Alternativ rock. De første tidlige gothbandene inkluderte Bauhaus, The Cure, Alien Sex Fiend, Virgin Prunes og delvis Siouxsie and the Banshees. Navn som noe senere tok over dominansen inkluderer Sisters of Mercy og Fields of the Nephilim. Gothic Rock har blitt kjent for mange som den mest melankolske typen av alternativ rock.

Musikk og stil

Goth var dypt inspirert av både punk og post-punk (og til dels New Wave), men hentet også inspirasjon fra deler av glamrock musikken. Især var David Bowie, The Velvet Underground og Joy Division ytterpunktene som skapte goth musikken. Glamrocken var i hovedsak utseendemessig avgjørende, om enn flere glamlåter ble covret. Bauhaus ble sett på som skaperne av denne musikken og et av de største bandene der. De spilte cover låter både av Bowie og T. Rex.

David Bowie

David Bowie

Goth utviklet seg fra punk og post-punk, men musikken var veldig tydelig forskjellig både i stil og form. Punk musikken var som oftest både enkel og rå, goth var dyp og dyster på grensen til deprimerende. Musikken brukte dominerende bassgang og ikke sjelden keyboard. Keyboardene ble som oftest brukt til å utnytte post-punkens kalde melodilinjer for å videre legge trykk på det dystre i goth. I tillegg var det ikke sjelden av goth bandene brukte trommemaskin, som oftest programmert slik at de ikke hadde med «backbeat». Trommingen omtales ofte som tribal, altså primitivt stammeaktig. Musikken utviklet seg imidlertid mye fra den enkle musikken til den mer varierte, og til den tildels pompøse musikken.

 

Overnaturlige og unaturlige vesener

 

Temaet innen goth har alltid vært knyttet til gotisk litteratur, enten direkte avslørende mot vampyrer og andre overnaturlige vesener. Men også veldig mye dysterhet og depresjon skinte tydelig frem i musikken. Men man kan ofte se at goth band har beveget inn på temaer fra bibelen. Og som en naturlig følge av dette var skrekkfilmer også populære temaer.

I bokverdenen var det moderne gotisk litteratur som var populært. Og da spesielt båkene til Anne Rice. Dikt så var det Edgar Allen Poe, Charles Baudelaire og Arthur Rimbaud som var de som oftest gikk igjen.

 

Etter Bauhaus

Etter at Bauhaus hadde dominert sjangeren og deretter trukket seg tilbake, var det Sisters of Mercy og Fields of the Nephilim som tok over dominansen. Disse bandene utviklet seg fra minimalistisk til den mer kraftfulle musikken. For Sisters of Mercy betød dette en dyp, som oftest saktesyngende vokal. For Fields of the Nephilim ble det en mer glefsende vokal som flørtet på sett og vis med heavy metal. De to satte også moten for goth rock.

Når Sister  of Mercy ble delt i to dukket The Misson opp. Dette bandet hadde mange fans. Det var også en del mindre store band og en del band på kanten av gothmiljøet, som The Cure, Killing Joke og Souixie and the Banshees, som gjorde at Goth rock forble stort.

© 2020 Dark Realm