Goth har man sett i flere runder opp gjennom historien. Siste runde så langt kom med hoved utbredelse på slutten av 1980 tallet og de neste 15-20 årene i Norge. Stilen er meget særegen og tar navnet sitt fra den gotiske romantikken som var vanlig blant den britiske overklassen under Victoriatiden på 1800 tallet. Det veldig særegne med stilen er for det meste sorte klær og tung mørk sminke for begge kjønn. Men det finnes også subkulturer eller underarter av stilen som da går inn i det vi kjenner som punk inspirert til ren Victoriansk stil. Kort sagt en gruppe mennesker som vil skille seg ut fra det vi kaller for normal livs- og kles-stil i dagens samfunn. Det er også en viss type musikk dypt innblandet i disse miljøene.

Egne klubber

En rekke forskjellige underarter av den klassiske goth-stilen har utviklet seg siden subkulturen oppstod. Kles-stilen nevnte jeg, men også tatoveringer og piercing er vanlig. Musikksmak og andre interesser er også varierende, men veldig ofte er det «dystre» innblandet som f.eks. interesse for vampyrer og fantasy. Men også middelalderhistorie og arkitektur. Veldig ofte kan det også være androgyne uttrykksformer hos menn som etterstrebes og et meget feminint utseende hos kvinner.

Det har vært flere klubber i Norges land drevet av gothere. Dominion Club i Bergen og Gotham Nights i Oslo som de mest kjente og eldste klubbene i dette miljøet. Det fantes også et eget goth-magasin som tok for seg film, musikk, livsstil, mote, kunst og uteliv. Magasinet bar navnet Rimfrost Magazine. Og i Oslo finnes det er platebutikk som er sentral i det norske goth-miljøet.

Tilvekst og frafall

Gothens beste tid i Norge hvor den vokste og ble større må ha vært på slutten av 1990 tallet. Da ble det stadig arrangert konserter, og det dukket frem klubber på flere steder i landet. Mange musikk band var også meget aktive på denne tiden. Men så utover på 2000 tallet så fortok goth-moten seg både i Norge og internasjonalt, og forsvant veldig mye fra dagliglivet bilde.

Og i dag er goth-moten ikke veldig synlig blant ungdom. Men mange av elementene fra moten har blitt tatt opp i forskjellige andre kulturer. Mange elementer er å finne igjen i emo-kulturen som har mye av det samme dystre i seg. Også i steampunk miljøene som også har viktoriatidens estetikk som forbilde.

Goth-musikk

Musikk var og sikkert er veldig sentral i goth-stilen. Bandet Bauhaus var et av de første bandene til å spille det som senere har blitt kjent som goth-musikk. Mens et av de mest kjente bandene innen denne sjangeren må være Rammstein. Men selvfølgelig var det mange flere som både spilte stilen og nye band som dukket opp og hang seg på denne stilen. Jeg kan jo nevne the Cure, My Dying Bride, Inkubus Sukkubus og Neue Deutsche Härte-band som Rammstein. Anax Imperator, Elusive, Eternal Joy, Morendoes, Magicka og Cybele var noen av de viktigste norske gothbandene.

Det var det jeg hadde på hjertet i dag om livs-stil og litt rundt det i dag – mye mulig det kommer mer om dette senere. Følg med…..

Prev Post
Forrige

© 2020 Dark Realm