Norges mobilnett systemer er i år 50 år gammelt – men det er en 50 åring som bare har blitt sprekere og sprekere etter hvert som årene har gått. De aller første mobil telefonene kom allerede på midten av 1950 tallet. Men Norge opprettet ikke mobilnett før i 1966. Men det var først når GSM nettet kom i 1993 at mobil telefonen begynte sakte men sikkert å bli allemannseie. Prisene på telefonene begynte sammen med dette nettet og krype nedover slik at mange fler hadde råd til å kjøpe en mobiltelefon.

Mobiletelefonen er et apparat med en kombinert radiosender og mottaker som er tilknyttet til et telefonnett. De første mobiltelefonene som kom var så store og tunge at de var ikke mobile slik vi tenker på en mobil telefon i dag. De var som oftest montert i en bil eller et fartøy. Men fra de store og tunge telefonene som var den gangen har de utviklet seg til å bli små, flate og stilrene i dag.

Forskjellige nett

Før dagens GSM nett ble åpnet i Norge i 1993 var det NMT 450 og NMT 900 som var de dominerende nettverkene for mobiltelefonen. Telefonene var store og dyre og satt i de aller fleste tilfellene fastmontert i f.eks. et kjøretøy. Ordet mobil kommer fra latin og betyr «bevegelig».

GSM

GSM

Det er først og fremst NMT 450 og 900 og GSM vi normale mennesker tenker på når det gjelder mobilnett. NMT for de som er litt eldre – de aller yngste i dag har vel aldri hørt om NMT nettet. Men det er flere nett innimellom på de frekvensene som mobilen benytter, men det blir så avansert at vi velger og «la det ligge» i denne artikkelen.

Håndholdte telefoner

Etter de første mobiletelefonen på 80 tallet så startet en utvikling som vel ikke er ferdig enda nå i 2016. De første telefonene var ofte så tunge som 17 kilo og var gjerne skjult i f.eks. stresskofferter eller ryggsekker.

Men så utover på 90 tallet startet utviklingen. De første håndholdte mobiltelefonene var store og klumpete – mest på grunn av batteriene og hadde en antenne stikkende ut på toppen. Du kunne ringe med disse telefonene, men det var stort sett alt du kunne bruke de til. De hadde lite eller ingenting til felles med det vi kjenner som mobiltelefon i dag.

Men så for omtrent 20 år siden ble telefonene bare mindre og mindre. Til slutt så var enkelte modeller så små at menn med litt store fingre hadde problemer å treffe de riktig tastene. Så snudde det igjen og telefonene ble noe større da det skulle være plass til mer ny teknologi inne i telefonene.

Så gikk utviklingen raskt. Fra NMT telefoner til GSM telefoner. Den første telefonen som kunne motta tekstmeldinger, den første telefonen som var som en liten datamaskin, den første telefonen man kunne spille spill på, sende SMS, MMS, kamera, IPhone, Android og til dit vi kjenner telefonen i dag. Alt dette skal vi se litt nærmere på og liste opp litt mer detaljert i en ny artikkel.

 

© 2020 Dark Realm