Om utviklingen av mobil telefonen var stor og drastisk før år 2000, så kan vi vel knapt beskrive med ord hvordan den har vært etter år 2000. Hadde noen sagt den gangen mobil telefonen kom at denne lille saken skal bli så full av teknologi at vi kan styre nesten alt via den – da hadde du nok nesten blitt lagt i lenker og lukket inne på et isolat på galehuset.

TIDLIG UTE

Nokia hadde på siste halvdel av 90 tallet lansert sin første Communicator telefon. Det var Nokias første smarttelefon. Så rundt årtusen skiftet skjøt antallet mobilabonnenter i virkelig i været. Flere millioner abonnenter ble registrert i løpet av 2000. Og det var Norges yngste i befolkningen som virkelig ble den store gruppen med mobiler dette året. Og tilbehørs produsentene fulgte opp i stort monn. Personalisering av telefonen ved å bytte deksel f.eks. ble stor butikk. Egne ringetoner og logoer ble også meget populært.

Nokia 9000 Communicator bilda via Flickr

Nokia 9000 Communicator bilda via Flickr

Så kom Nokia med telefonen hvor man kunne spille Snake og mye annet. Det var mange «nye» ting på telefonen nå.

Nokia 3310 ble en virkelig favoritt for mange. Og den hadde mye nytt. Den ble kjent for å tåle «alt» og hadde et batteri som varte i ukesvis. Den hadde de aller beste og råeste spesifikasjonene på den tiden; Kalkulator, Snake spillet og muligheten til å skrive ekstra lange SMS’er. Denne telefonen ligger den dag i dag på toppen over de mest solgte telefonene i verden. Cirka 126 millioner enheter ble solgt.

Nokia 3310

Nokia 3310

Nokia var på denne tiden ledende i det meste og var tidlig ute med det aller meste i mobilverdenen.

Kamp om markedet

Men det var andre produsenter også som var med i kampen om kundene. Simens var de første til å lansere en telefon med mp3 spiller.

Så kom Sony Ericsson med sin T68i telefon som var den første som kunne håndtere MMS. Dette var i 2002. Samme året kom Nokia med den første telefonen med mobilkamera.

Etter dette var det en litt roligere periode på telefon markedet med nye lanseringer av nye produkter. Men i 2007 skjøt saker og ting fart igjen. Da kom Smart telefonen inn på markedet og det var Iphone som kom med storm. Og året etter kom den første Android telefonen på markedet – HTC Dream.

Etter disse to kom med de første eksemplarene så var dagens krig i gang. Alle merkene kom med sine utgaver. Og etter 2007 var det blant annet en del større skjermer som gjaldt å ha på sin telefon. Og samtidig så mye teknologi som overhodet mulig da. I 2010 kjøpte hver annen nordmann en ny smarttelefon – Iphone eller Android.

 

Og krigen om å ha den største og den beste telefonen er ikke over enda. De forskjellige merkene kommer stadig med nye modeller som har forbedrede saker og ting blant teknologien sin. I dag er ikke telefonen lenger bare en telefon – det er en liten håndholdt datamaskin!

I dag har over 80 % av Norges befolkning en smarttelefon (eller flere).

© 2020 Dark Realm