Ungdommer i dag har mange interesser og er med på mange aktiviteter. Etter at Internett kom til verden for fullt for en del år tilbake og nå de senere årene smart telefoner – ja da må man jage barn og ungdom ut av huset for at de skal få litt bevegelse i kroppen annet enn å sitte foran TV, Pc og telefoner innenfor rekkevidde. I gamle dager måtte man vel nesten det motsatte – jage barn og unger innendørs for å få de på plass på kveldene. Tidene forandrer seg.

Litt av utviklingen

Jeg husker selvfølgelig ikke alt og alle som har kommet opp gjennom de siste tiårene, men skal forsøke å skrive litt i denne bloggen om forskjellige saker. TV spill, data spill, spill for telefoner ja alt som ramler meg inn i tiden fremover av slike tekniske saker for barn og unge, men som også kan og blir brukt av enkelte godt voksne. På 60-70 tallet og mye på 80 tallet også så var ungdommene ute på løkka og sparket fotball om sommeren og kanskje ishockey om vinteren. Mens jentene lekte med dukker ute og hoppet tau og paradis lek eller kanskje med danseskøyter på beina om vinteren. Ellers så var det også mange forskjellige andre sporter som ble utført – både sommer og vinter – ja du kjenner sikkert like mange som jeg kjenner til. Her kunne jeg ha skrevet mye mer, men skal heller gli litt over i retning av mer konkrete saker.

Video / Dataspill / TV spill

Dataspill kan vel enklest beskrives der hvor brukeren bruker elektronisk utstyr og en bildeskjerm. De første dataspillene jeg kan huske kom med Atari og Commondore 64. Men meget mulig det var noe ute før dette også. Etter en liten sjekk på Wikipedia så viser det seg at de første spillene kom et godt stykke lenger tilbake enn det jeg husker: «Videospillenes opprinnelse kan spores tilbake til slutten av 1940-årene da ideen om et videospill ble unnfanget og patentert av Thomas T. Goldsmith jr. og Estle Ray Mann. I 1958 ble William Higinbothams Tennis for Two utviklet og i 1962 ble Spacewar! utviklet. Sistnevnte er sett på som det første dataspillet. I 1972 ble Magnavox Odyssey, den første spillkonsollen, utgitt. Ralph Baer blir kreditert som skaperen av den første spillkonsollen, «the brown box», som var prototypen for Magnavox Odyssey.» (sitat hentet direkte ut fra Wikipedia)

Forskjellige typer

I det daglige er det dataspill som spilles på en datamaskin. TV spill eller konsoll spill er en elektronisk innretning som blir koblet til TV eller en monitor. Håndholdte TV spill finnes også og da har brukeren alt i sin hånd hele tiden. Så går det videre til spillmaskiner utplasser på mer offentlige plass – de kalles Arkadespill. Her er det kun 1 spill tilgjengelig pr maskin og maskinen er som oftest montert inn i et stort kabinett for offentlig benyttelse på forskjellige uteplasser. Disse forskjellene er ikke alltid klare og det kan være noen spill som krysser plattformer. Det finnes også apparater med skjermer som kan spille spill, men som ikke er utviklet spesielt for det. Disse kan være mobiltelefoner, PDA-er, grafiske kalkulatorer, GPS-mottakere, MP3-spillere, digitalkameraer og klokker.

Ok – nok for i dag. Kommer plutselig tilbake med mer….

© 2020 Dark Realm